Welke autoverzekering past bij mij

Welke autoverzekering past bij mij

Het kiezen van een goede autoverzekering kan op het eerste gezicht best een lastige opgave lijken, maar valt reuze mee. Er spelen een aantal belangrijke dingen mee, waaronder de leeftijd, het type en de waarde van de auto. Er zijn over het algemeen drie verschillende autoverzekeringen waar je uit kunt kiezen.

  • WA (wettelijke aansprakelijkheid). Deze verzekering dekt eventuele schade die je aanricht aan anderen en is in Nederland (op enkele uitzondering na) verplicht.
  • Beperkt Casco. Bevat de WA verzekering en dekt ook bepaalde soorten schade aan je eigen auto.
  • Volledig Casco (ook wel een all-risk verzekering genoemd) is de meest complete dekking en dekt vrijwel alle schade aan en door jou.

 

Hoe meer dekking, hoe duurder uiteraard de verzekering. Maar hoe weet je nu welke van deze auto verzekeringen het beste bij jouw auto past? De minimale verzekering is een WA verzekering. Dit helpt je in ieder geval bij problemen, wanneer je zelf schade aanricht bij anderen. Bedenk je dat wanneer je zonder verzekering rond gaat rijden, je zelf voor de kosten zult moeten opdraaien wanneer je betrokken raakt bij een aanrijding.

 

 

Volledig casco of beperkt casco?

Meestal kies je dus naast je WA ook uit een “beperkt casco verzekering” of “volledig casco verzekering”. Dit doe je eigenlijk voornamelijk op basis van de leeftijd en waarde van de auto. Er zijn mensen die het alleen bij een WA verzekering houden, bijvoorbeeld bij een auto waar maar af en toe gereden zal worden of een auto van ongeveer 15 jaar of ouder. Een beperkt casco dekking (ook wel WA plus genoemd), dekt vaak schade door externe factoren aan je auto zoals schade door storm, brand, diefstal of een ster in je ruit. Een volledig casco verzekering dekt daarnaast in veel gevallen ook schade die je zelf aanricht aan je eigen auto. Wanneer bijvoorbeeld je auto te water raakt, uit de bocht slipt of wanneer je een vangrail raakt.

De volledig casco dekking wordt vaak berekend op basis van catalogus (nieuw) waarde van je auto, en heeft dus eigenlijk vooral zin bij een vrij nieuwe auto die niet ouder dan 4 jaar is. Is de auto ongeveer tussen de 5 en 15 jaar oud dan kun je het beste kiezen voor een beperkt casco verzekering. Deze wordt door de verzekering vaak berekend op basis van de dagwaarde (hoeveel de auto nu waard is). Je kan je natuurlijk voorstellen dat wanneer je een tweedehands auto’tje hebt gekocht van 20 jaar oud voor 1500 euro, dat je daar ook bij volledig casco dekking niet de nieuw waarde van 30.000 euro voor terug krijgt bij een aanrijding. Maar heb je vorig jaar nog een gloednieuwe auto gekocht dan zou het natuurlijk erg vervelend wanneer je onderverzekerd bent bij een botsing,  en je zelf volledig een nieuwe moet kopen.

 

Welke autoverzekering past bij mij

Probeer vooral een verzekering te kiezen die realistisch gezien bij de huidige waarde en leeftijd van je auto past. Ook jouw persoonlijke situatie is erg belangrijk. Een cabrio of open dak is wellicht gevoeliger voor diefstal of stormschade, en is het slim om ook bij een oudere auto in ieder geval een beperkt casco dekking te nemen. Daarnaast gaat het er net zoals bij elke andere verzekeringen om hoeveel risico je zelf wil lopen en hoeveel je eventueel zelf zou willen en kunnen betalen bij schade. Een goede vuistregel bij een wat oudere auto is vaak om te kijken naar de kosten van je verzekering op jaarbasis en dan te schatten wat eventueel de kosten zouden zijn wanneer je zelf iets moet vervangen of laten repareren.

Voorbeeld: Een volledige casco verzekering kost 1000 euro op jaar basis voor je auto, terwijl een beperkt casco dekking 500 euro kost per jaar. Stel, je denkt dat je binnen 2 wel is één keer een paaltje zou kunnen raken bij het inparkeren. Heb je dan aan de 1000 euro die je hebt ‘bespaard’ in de 2 jaar dat je beperkt casco hebt gekozen voldoende om zelf een bumper en een lamp te laten vervangen?


Samenvattend:

  • Auto’s tot 4 jaar oud. WA + Volledig Casco Verzekering.
  • Auto’s tussen de 5 en 15 jaar oud. WA + Beperkt Casco Verzekering.
  • Auto’s van 16 jaar of ouder. Alleen een WA verzekering en in bijzondere gevallen een beperkt casco verzekering.

 

Copyright © Autowax Totaal 2014 - 2021.