Rijden met mist

rijden met mist

Mist, het kan prachtige plaatjes opleveren. Een slingerend weggetje met aan beide kanten hoge bomen en weilanden, die langzaam verdwijnen in de nevel. Maar het kan ook gevaarlijk zijn wanneer je daar met de auto doorheen moet. Mist komt geregeld voor in de herfst en winterdagen, maar ook in de lente of zomer kunnen er dagen voorkomen waarbij je met dichte mist toch met de auto moet. Maar waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden wanneer je met mist de weg op gaat? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, voor wanneer je moet rijden met mist.

 

Mistlampen

Wanneer mist zo dicht is dat het je zicht als autobestuurder duidelijk belemmert, moet je je mistlampen aan zetten en gebruik je geen dimlicht. Ditzelfde geld voor bijvoorbeeld ernstige sneeuwval. Wanneer het zicht beperkt wordt tot 50 meter, moet je ook het zogenaamde ‘mistachterlicht’ gebruiken, zo kunnen andere bestuurders je goed zien. Sommige auto’s hebben een automatische modus voor verlichting en regelen de lampen dit automatisch bij het rijden met mist doormiddel van een lichtcel. Let altijd goed op of dit ook echt werkt en schakel bij twijfel de lampen toch handmatig in. Als bestuurder blijf je namelijk altijd verantwoordelijk voor een goede verlichting bij het rijden met mist en andere weersomstandigheden. Veel automobilisten verkijken zich erop hoe slecht je auto zichtbaar is wanneer de mistlampen niet aanstaan.

 

 

Check daarnaast ook regelmatig de verlichting van je auto in het algemeen of deze nog goed werkt. Het regelmatig onderhouden van je lampen is zeer belangrijk.

 

rijden met mist op rotonde

Afstand en snelheid

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je bij het rijden met mist je snelheid het beste kunt minderen en ook de afstand tot je voorligger wat groter maakt. Hou voldoende afstand zodat je op tijd kunt reageren als er iets onverwachts gebeurt. Wees tijdens dichte mist ook altijd extra alert; is het donker, heb je weinig slaap gehad of een biertje gedronken? Denk dan een tweede keer na of de auto echt de beste keuze is om van a naar b te komen. Bedenk daarnaast dat er meer verkeershinder zal zijn en het langer kan duren voordat je op je bestemming bent. Zo zijn bijvoorbeeld vaak de spitsstroken dicht tijdens mist, wat voor langere files kan zorgen. Ook gebeuren er door mist helaas meer ongelukken waar je ook meer files kunt verwachten. Bekijk voordat je vertrekt met de auto ook altijd even de weerverwachting om goed voorbereid van huis te gaan. Op deze pagina va het KNMI worden goede verwachtingen en waarschuwing afgegeven voor mist en bijvoorbeeld gladheid.

 

Dit waren onze tips voor het rijden met mist. Heb je zelf advies op opmerkingen voor het rijden met mist? Laat hieronder een bericht achter of deel je tip met ons op sociale media.

Copyright © Autowax Totaal 2014 - 2021.