Categorie -Verkeer en veiligheid

Wanneer je aan autorijden denkt, denk je natuurlijk aan veiligheid. Met de tips uit deze verkeer en veiligheid rubriek, ga je veilig de weg op.

1
Welke autoverzekering past bij mij
2
Rijden met mist

Welke autoverzekering past bij mij

Het kiezen van een goede autoverzekering kan op het eerste gezicht best een lastige opgave lijken, maar valt reuze mee. Er spelen een aantal belangrijke dingen mee, waaronder de leeftijd, het type en de waarde van de auto. Er zijn over het algemeen drie verschillende autoverzekeringen waar je uit kunt kiezen.

  • WA (wettelijke aansprakelijkheid). Deze verzekering dekt eventuele schade die je aanricht aan anderen en is in Nederland (op enkele uitzondering na) verplicht.
  • Beperkt Casco. Bevat de WA verzekering en dekt ook bepaalde soorten schade aan je eigen auto.
  • Volledig Casco (ook wel een all-risk verzekering genoemd) is de meest complete dekking en dekt vrijwel alle schade aan en door jou.

 

Hoe meer dekking, hoe duurder uiteraard de verzekering. Maar hoe weet je nu welke van deze auto verzekeringen het beste bij jouw auto past? De minimale verzekering is een WA verzekering. Dit helpt je in ieder geval bij problemen, wanneer je zelf schade aanricht bij anderen. Bedenk je dat wanneer je zonder verzekering rond gaat rijden, je zelf voor de kosten zult moeten opdraaien wanneer je betrokken raakt bij een aanrijding.

 

 

Volledig casco of beperkt casco?

Meestal kies je dus naast je WA ook uit een “beperkt casco verzekering” of “volledig casco verzekering”. Dit doe je eigenlijk voornamelijk op basis van de leeftijd en waarde van de auto. Er zijn mensen die het alleen bij een WA verzekering houden, bijvoorbeeld bij een auto waar maar af en toe gereden zal worden of een auto van ongeveer 15 jaar of ouder. Een beperkt casco dekking (ook wel WA plus genoemd), dekt vaak schade door externe factoren aan je auto zoals schade door storm, brand, diefstal of een ster in je ruit. Een volledig casco verzekering dekt daarnaast in veel gevallen ook schade die je zelf aanricht aan je eigen auto. Wanneer bijvoorbeeld je auto te water raakt, uit de bocht slipt of wanneer je een vangrail raakt.

De volledig casco dekking wordt vaak berekend op basis van catalogus (nieuw) waarde van je auto, en heeft dus eigenlijk vooral zin bij een vrij nieuwe auto die niet ouder dan 4 jaar is. Is de auto ongeveer tussen de 5 en 15 jaar oud dan kun je het beste kiezen voor een beperkt casco verzekering. Deze wordt door de verzekering vaak berekend op basis van de dagwaarde (hoeveel de auto nu waard is). Je kan je natuurlijk voorstellen dat wanneer je een tweedehands auto’tje hebt gekocht van 20 jaar oud voor 1500 euro, dat je daar ook bij volledig casco dekking niet de nieuw waarde van 30.000 euro voor terug krijgt bij een aanrijding. Maar heb je vorig jaar nog een gloednieuwe auto gekocht dan zou het natuurlijk erg vervelend wanneer je onderverzekerd bent bij een botsing,  en je zelf volledig een nieuwe moet kopen.

 

Welke autoverzekering past bij mij

Probeer vooral een verzekering te kiezen die realistisch gezien bij de huidige waarde en leeftijd van je auto past. Ook jouw persoonlijke situatie is erg belangrijk. Een cabrio of open dak is wellicht gevoeliger voor diefstal of stormschade, en is het slim om ook bij een oudere auto in ieder geval een beperkt casco dekking te nemen. Daarnaast gaat het er net zoals bij elke andere verzekeringen om hoeveel risico je zelf wil lopen en hoeveel je eventueel zelf zou willen en kunnen betalen bij schade. Een goede vuistregel bij een wat oudere auto is vaak om te kijken naar de kosten van je verzekering op jaarbasis en dan te schatten wat eventueel de kosten zouden zijn wanneer je zelf iets moet vervangen of laten repareren.

Voorbeeld: Een volledige casco verzekering kost 1000 euro op jaar basis voor je auto, terwijl een beperkt casco dekking 500 euro kost per jaar. Stel, je denkt dat je binnen 2 wel is één keer een paaltje zou kunnen raken bij het inparkeren. Heb je dan aan de 1000 euro die je hebt ‘bespaard’ in de 2 jaar dat je beperkt casco hebt gekozen voldoende om zelf een bumper en een lamp te laten vervangen?


Samenvattend:

  • Auto’s tot 4 jaar oud. WA + Volledig Casco Verzekering.
  • Auto’s tussen de 5 en 15 jaar oud. WA + Beperkt Casco Verzekering.
  • Auto’s van 16 jaar of ouder. Alleen een WA verzekering en in bijzondere gevallen een beperkt casco verzekering.

 

Rijden met mist

Mist, het kan prachtige plaatjes opleveren. Een slingerend weggetje met aan beide kanten hoge bomen en weilanden, die langzaam verdwijnen in de nevel. Maar het kan ook gevaarlijk zijn wanneer je daar met de auto doorheen moet. Mist komt geregeld voor in de herfst en winterdagen, maar ook in de lente of zomer kunnen er dagen voorkomen waarbij je met dichte mist toch met de auto moet. Maar waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden wanneer je met mist de weg op gaat? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, voor wanneer je moet rijden met mist.

 

Mistlampen

Wanneer mist zo dicht is dat het je zicht als autobestuurder duidelijk belemmert, moet je je mistlampen aan zetten en gebruik je geen dimlicht. Ditzelfde geld voor bijvoorbeeld ernstige sneeuwval. Wanneer het zicht beperkt wordt tot 50 meter, moet je ook het zogenaamde ‘mistachterlicht’ gebruiken, zo kunnen andere bestuurders je goed zien. Sommige auto’s hebben een automatische modus voor verlichting en regelen de lampen dit automatisch bij het rijden met mist doormiddel van een lichtcel. Let altijd goed op of dit ook echt werkt en schakel bij twijfel de lampen toch handmatig in. Als bestuurder blijf je namelijk altijd verantwoordelijk voor een goede verlichting bij het rijden met mist en andere weersomstandigheden. Veel automobilisten verkijken zich erop hoe slecht je auto zichtbaar is wanneer de mistlampen niet aanstaan.

 

 

Check daarnaast ook regelmatig de verlichting van je auto in het algemeen of deze nog goed werkt. Het regelmatig onderhouden van je lampen is zeer belangrijk.

 

rijden met mist op rotonde

Afstand en snelheid

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je bij het rijden met mist je snelheid het beste kunt minderen en ook de afstand tot je voorligger wat groter maakt. Hou voldoende afstand zodat je op tijd kunt reageren als er iets onverwachts gebeurt. Wees tijdens dichte mist ook altijd extra alert; is het donker, heb je weinig slaap gehad of een biertje gedronken? Denk dan een tweede keer na of de auto echt de beste keuze is om van a naar b te komen. Bedenk daarnaast dat er meer verkeershinder zal zijn en het langer kan duren voordat je op je bestemming bent. Zo zijn bijvoorbeeld vaak de spitsstroken dicht tijdens mist, wat voor langere files kan zorgen. Ook gebeuren er door mist helaas meer ongelukken waar je ook meer files kunt verwachten. Bekijk voordat je vertrekt met de auto ook altijd even de weerverwachting om goed voorbereid van huis te gaan. Op deze pagina va het KNMI worden goede verwachtingen en waarschuwing afgegeven voor mist en bijvoorbeeld gladheid.

 

Dit waren onze tips voor het rijden met mist. Heb je zelf advies op opmerkingen voor het rijden met mist? Laat hieronder een bericht achter of deel je tip met ons op sociale media.

Copyright © Autowax Totaal 2014 - 2021.