Motor compartiment schoonmaken

Motor compartiment schoonmaken

Het is misschien niet direct het eerste waar je aan denkt bij ‘auto wassen’. Maar als er één schoonmaak klus is die veel voldoening geeft, dan is het wel het motor compartiment schoonmaken! Er zijn speciale producten op de markt om de motorruimte van je auto grondig te reinigen, te ontvetten en te beschermen. Ben je van plan ook een keer de boel grondig aan te pakken onder de motorkap? Dan geven wij je graag een aantal tips.

 

1. Bescherm de electronica tegen water

Voordat je begint met schoonmaakmiddelen en water; plak altijd eerst alle electronica onder de motorkap goed af met bijvoorbeeld plastic tassen, tape en plastic boterham zakjes. Om storingen te voorkomen na het schoonmaken moet je stekkertjes, open bedrading, de ECU computer en bijvoorbeeld de dynamo goed inpakken. Een beetje water op deze onderdelen is geen ramp, maar richt bijvoorbeeld niet de hogedrukspuit vol op de dynamo. Met name sensors kunnen er gevoelig zijn voor ‘dressing’ producten. Heb je een openluchtfilter? Pak deze dan ook even goed in met een plastic zak afgedicht met tape.

2. Doe gelijk even een grondige check

Ook al ben je misschien geen techneut. Nu je toch de klep open hebt, kun je direct even alle onderdelen controleren of je geen gekke dingen ziet! Denk aan losse stekkertjes, de staat van de rubberen slangen, het koelwaterpeil, ruitensproeier vloeistof, oliepijl etc. Als je wat moet bijvullen en je morst een beetje, dan kun je het straks gelijk makkelijk wegspoelen.

Motor compartiment reinigen

Motor compartiment van een Nissan Pixo in het sop!

3. Spuit alles eerst goed schoon met water

Voordat je met allerlei middelen aan de slag gaat. Spuit de boel eerst goed schoon met water. Het is geen probleem om een hogedrukspuit of tuinslang op de motoronderdelen te richten. Zorg er alleen wel voor je dat je niet te lang op één plek blijft spuiten. Houdt de straal in beweging en maak deze niet te krachtig. Anders ‘stuw’ je het water in plekken waar het niet hoort. Op deze manier spoel je alvast mooi het losse vuil weg. Maak het daarna even vlug een beetje droog anders kunnen de reinigingsmiddelen in de volgende stap teveel verdunnen door het water.

 

4. Gebruik een krachtige reiniger

Speciale engine cleaning producten zijn krachtige reinigers en ontvetters special voor gebruik onder de motorkap. Spuit deze royaal op alle onderdelen in het motor compartiment en vooral goed in de hoekjes en gaatjes. Werk het product vervolgens stevig in met een borstel of kwart zodat het middel goed overal tussen kan komen. Er zijn speciale “Engine cleaning” producten te koop. Maar je kunt ook een ‘all purpose cleaner’ gebruiker zonder deze teveel te verdunnen met water.

Spuit vervolgens alles weer goed schoon met water. Zie je nog steeds viezigheid zitten? Herhaal dan de vorige stap eventueel nog een keer. Poets het reinigende middel ook goed met een doek rondom slangetjes en schroefjes. Het kan best even duren voordat je alles schoon hebt, en het is zeker geen snelle klus.

abs pomp schoonmaken

‘Voor en na’. Alle vettigheid is van de ABS pomp af en al het plastic weer mooi zwart.

 

5. De puntjes op de spreekwoordelijke i

Wanneer je klaar bent met schoonmaken, kun je voor het beste resultaat nog een even het motorruim nabehandelen. Veel detailing merken verkopen speciale “Engine Dressing”. Deze geeft glans en bescherming aan plastic en rubber en maakt je schoonmaak beurt helemaal af tot in de details.

Je kunt eventueel als laatste stap nog de metalen onderdelen extra oppoetsen met een chrome polish en plastic kapjes en rubberen slangen nabehandelen met een detailing product voor plastic.

Vergeet niet na afloop ook alle afgeplakte onderdelen weer vrij te maken en verwijder alle tape en afplak plastic. Let op; de producten (met name de dressing) kunnen ook wat gaan smeulen wanneer je de auto voor het eerst start na de reiniging. De dressing kan bijvoorbeeld op het uitlaatspruitstuk terecht zijn gekomen en verdampen zodra deze warm wordt. Schrik dus niet wanneer je wat rare geurtjes of damp opmerkt tijdens de eerste rit. Mocht je toevallig een openluchtfilter  in je auto hebben, dan kun je deze eventueel ook direct even schoonmaken en opnieuw olieën.

engine dressing

‘Voor en na’. De engine dressing laat de plastic onderdelen weer glanzen als nieuw.

 

Het eindresultaat verschilt van auto tot auto en natuurlijk krijg je bijvoorbeeld verroeste onderdelen er niet weer bovenop. Maar met deze stappen en producten ziet alles er in ieder geval weer tip top uit. Bekijk ook onze andere schoonmaak tips.

Copyright © Autowax Totaal 2014 - 2021.