Je autobanden onderhouden

je autobanden onderhouden

De banden van je auto kun je een beetje zien als je schoenen… je maakt er een hoop kilometers mee, ze moeten comfortabel zitten, er netjes uitzien en op den duur zullen ze nu eenmaal gaan slijten. Zo kunnen er scheurtjes ontstaan in het rubber, zal het profiel gladder worden en weersinvloeden zullen de kleur van de band aantasten. Maar hoe weet je nou of je autobanden echt aan vervanging toe zijn of dat ze gewoon even een opknapbeurtje nodig hebben?

Gelukkig zijn er een hoop handige dingen die je kunt doen om je banden te controleren en ze zo lang mogelijk mee te laten gaan. Bij AutoWax Totaal hebben geven je een paar handige tips.

Zo kun je je autobanden onderhouden:

 

Onderhouden en voeden

Om je banden goed te verzorgen is het van belang dat je ze beschermt tegen uitdroging, UV-straling, vuil en vroegtijdig slijtage van het rubber. Eigenlijk al vanaf het moment dat je een nieuwe auto of set banden hebt moet je ze goed onderhouden zodat ze lang meegaan. Bij banden die slecht worden onderhouden zie je vaak kleine barstjes ontstaan in het rubber en krijgt de band een doffe ‘roestige’ kleur. Dit zorgt voor onnodige en vroegtijdige slijtage. Je voorkomt dit door je banden regelmatig te behandelen met een goede bandenspray of bandengel. Deze producten voeden het rubber, geven de band een mooie zwarte glans en beschermen het rubber tegen de zon en weersinvloeden. Een fles banden gel of spray gaat vaak lang mee, is makkelijk te hanteren en beschermd de band tot wel weken lang.

 

autoband-profiel


Slijtage en vervanging

Afhankelijk van het aantal kilometers dat je maakt met je auto, zal op den duur bij elke band het profiel gaan slijten. Hierdoor krijg je minder grip op de weg wat natuurlijk gevaarlijk kan worden. Zeker bij slecht weer kan dit tot een slippartij leiden. Controleer je banden dus regelmatig op slijtage. Wanneer het profiel op je band namelijk een diepte heeft van minder dan 1,6mm zul je deze moeten vervangen. Wettelijk komt je auto daarmee namelijk niet meer door een APK keuring. De meeste garages zullen je adviseren om bij 2mm profieldiepte de band al te vervangen, wat zeker niet overdreven is. Ook raadt men over het algemeen aan, na ongeveer 6 jaar de band te vervangen, ongeacht de profieldiepte. Bij een auto onderdelen winkel of garage kun je vaak gemakkelijk een schuifmaat kopen om de profieldiepte mee op te meten. Bedenk bij het meten dat de binnenkant van de band eerder slijt dan de buitenkant, omdat deze meer contact met de weg maakt. Meet de profieldiepte dus op meerdere plaatsen om er zeker van te zijn dat er overal voldoende profiel op de band zit.

 

Bandenspanning

De bandenspanning in de gaten houden is erg belangrijk. Een zachte band kan namelijk eerder tot een klapband leiden. Toch kan het lastig zijn om dit zelf goed in te schatten en te meten. Om dit te doen koop je een bandenspanningsmeter of rij je langs een tankstation waar je de banden vaak ook kunt meten (gratis of tegen een vergoeding) en kan oppompen. Ook doe je dit alleen wanneer de banden nog koud zijn (wanneer je hooguit 5km gereden hebt en dus niet na een lange rit). De juiste bandenspanning voor je autobanden kun je vaak in het instructieboekje van de auto of aan de binnenkant van de tankklep vinden. Vergeet bij het controleren van de bandenspanning niet om ook het reservewiel mee te nemen in de check.

Copyright © Autowax Totaal 2014 - 2021.