Je auto kleien, zo doe je dat!

auto kleien

Waarschijnlijk denk je bij het woord kleien als eerste aan iets wat je met je kleine neefje aan de keukentafel doet. Meestal begint zo’n ‘Play-Doh’ sessie met een aantal mooie gekleurde stukken en eindigt het in een bruine bal die de prullenbak in gaat. Bij het kleien van je auto gaat dat eigenlijk net zo! Door het kleien van je auto haal je vuil los van de lak waardoor de onderliggende kleur en glans juist weer terug komen.

Waarom je auto kleien?

Als je voor het eerst iemand een auto ziet kleien denk je al gauw; die is niet goed wijs. Het ziet er wat raar uit en het is een tijdrovend proces. Maar wanneer je voor het eerst het resultaat ziet ben je om. Vaak denken beginnende auto-poetsers dat een spiegelende glans puur door de wax komt; en hoewel wax zeker bijdraagt aan glans zul je pas echt een schitterende reflecterende lak krijgen wanneer je deze behandeld met klei. Met kleien krijg je vuil wat te lang aan de lak heeft kunnen hechten weer los voor een superschone en gladde lak. Bij AutoWax Totaal krijgen we vaak vragen van klanten over het verwijderen van vastgekoekt vuil zoals opgedroogde insecten, boomharst, vreemde zwarte spikkels en andere viezigheid dat er niet meer afgaat met wassen alleen. Vaak vragen klanten dan direct naar een sterk polijstmiddel terwijl je In de meeste gevallen dit ook prima kunt oplossen met klei. Een auto kleien is een stuk minder radicaal dan polijsten.

Wanneer en hoevaak?

Hoewel je schitterende resultaten krijgt met kleien is het eigenlijk een soort redmiddel om vuil van de lak los te krijgen dat er niet meer afgaat met een shampoo. Vaak kun je aan de lak met je blote hand al voelen dat het stroef en ruw aanvoelt. Ook kun je het ook aan de lak zien of het nodig is om te kleien. De lak is dan doffer en heeft minder kleur en glans. Dit komt omdat het vuil aan de lak gehecht is geraakt en daardoor de reflectie van het licht als het ware ‘blokkeert’. Vaak een auto kleien is iets wat je in principe wilt voorkomen omdat het in essentie een lichte manier van schuren is. Eigenlijk is een auto kleien dus iets wat je alleen moet doen als het echt nodig is, en niet bij iedere wasbeurt. De meesten kleien hun auto één of meerdere keren per jaar als nodig. Hoevaak je dit moet doen hangt sterk af van het gebruik van de auto, hoevaak je deze wast en of je deze beschermt met wax, en vooral waar je deze parkeert. Moet je bij iedere wasbeurt toch de auto kleien omdat deze onder het vastgeplakte ‘boomsap’ zit, denk dan bijvoorbeeld eens na over een andere parkeerplek ver van die boom vandaan.

vieze klei

Dit stuk klei heeft z’n werk gedaan, maar ook zijn beste tijd gehad!

Belangrijk tijdens het kleien

Gebruik veel glijmiddelen; dat wil zeggen, maak het oppervlakte goed nat met een detailer spray, spray wax of speciale ‘clay lube’. Zo voorkom je krassen en wrijving en komt het vuil makkelijker los. Na het kleien zijn de poriën van de lak helemaal open en is het altijd een goed idee om hierna de auto goed in de wax te zetten ter bescherming. Carnauba wax hecht bijvoorbeeld direct aan de autolak en zo pak je de mooie glans van het kleien als het ware in.

Welke auto klei is geschikt?

Er zijn verschillende merken detailing clay op de markt. Als je je auto voor het eerst gaat kleien dan zijn de klei sets een echte aanrader. Hier zit vaak een ruime hoeveelheid klei in, een microvezel doek en een detailer spray om het oppervlak vochtig mee te houden. Meestal voor een schappelijke prijs en je kunt er vrij lang mee doen. Het hangt een beetje af van de vervulling van de auto, maar meestal heb je ongeveer 20 tot 40 gram klei nodig per auto. Soms kun je een stuk klei ook goed hergebruiken door deze een paar keer goed dubbel te vouwen en te kneden.

Zo gebruik je klei:

  • Zorg eerst dat de auto goed gewassen is voordat je gaat kleien zodat al het losse vuil al van de auto af is.
  • Maak een stuk klei soepel door het een paar keer te kneden en maak er een soort plat pannenkoekje van in de palm van je hand.
  • Maak het oppervlak goed nat met een detailer spray of spray wax zodat de klei soepel kan glijden.
  • Ga vervolgens met de klei en een vlakke hand over de lak en maak rechte bewegingen heen en weer. Begin rustig en draai vooral geen cirkels.
  • Je zult merken dat de klei eerste stroef over de lak gaat en na een tijdje steeds soepeler. Dat betekend dat het vuil loskomt en hecht aan klei.
  • Duw vooral niet te hard, maar laat de klei het werk doen.
  • Klei de auto stap voor stap en behandel paneel voor paneel. Zorg dat ten alle tijden het oppervlak goed nat is en neem het paneel af met een doek wanneer je klaar bent met kleien.
  • Wanneer de klei vies wordt kun je deze dubbelvouwen en kneden totdat je weer een schoon stuk hebt. Is het stuk klei helemaal verzadigd, dan wordt het tijd om een nieuw stukje te pakken.
  • Laat het stuk klei niet op de grond vallen en gooi het weg wanneer dit wel is gebeurd. Je wilt immers niet met zandkorrels over je lak heen schuren.
spiegelende autolak

Met klei krijg je de spiegelende glans in je lak weer helemaal terug.

Wist je dat je ook prima oppervlakten als glas, velgen, spiegels en metalen delen kunt kleien? Met name op de ramen van je auto en voor het verwijderen van remstof op je velgen werkt het perfect.

Copyright © Autowax Totaal 2014 - 2021.