10 auto schoonmaaktips

auto schoonmaaktips

Zie jij in je auto meer dan alleen een vervoersmiddel om van A-naar-B te komen? Voor autoliefhebbers zoals jij: deze top 10 auto schoonmaaktips in een handig overzicht. Met deze 10 auto schoonmaaktips heb je de basis voor de perfecte doe-het-zelf wasbeurt met de juiste producten.

schone-doeken

1. Gebruik altijd schone doeken

Was je auto altijd met frisse doeken en zelfs meerdere schone doeken per wasbeurt. Het klinkt overdreven, maar wanneer je bijvoorbeeld oude vieze poetsdoeken gebruikt, kan het vuil op de doeken losweken en krassen veroorzaken op de lak van je auto. Met name bij doeken van slechte kwaliteit blijft het vuil vaak op het oppervlakte van de doek achter waardoor de kans op krassen groter wordt. Het beste kun je zelfs een washandschoen gebruiken waar het vuil vaak wat dieper in gaat zitten, en het niet aan het oppervlak over je autolak zal schuren. Ook heb je met een washandschoen meer controle dan een doek of spons.

het-juiste-sop

2. De juiste shampoo voor de juiste klus

Gebruik altijd een goede auto shampoo. Zeker wanneer je een wax laag op je auto sterk wilt houden, gebruik dan nooit zeep of een goedkope shampoo, maar juist een speciale auto shampoo die zachter is voor de lak. Wanneer je de wax laag juist wilt verwijderen om de auto te strippen kun je juist prima een goedkopere standaard auto shampoo gebruiken. Deze zijn over het algemeen wat ‘agressiever’ waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik echter nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep. Deze producten zijn vaak niet geschikt voor autolak en zullen de lak op termijn beschadigen. Een speciale auto shampoo is zachter (pH-neutraal) en beter voor de lak.

automatten-schoonmaken

3. Was je matten gewoon met een sopje

Was je vloermatten gewoon met zeep en water of eventueel met een speciale tapijtreiniger. Andere ‘speciale’ producten zijn vaak vettig. Deze laten de mat misschien mooi glimmen maar geven daarnaast vaak ook af op de onderkant van je schoenen wat vervolgens op je gas en rem pedalen terecht kan komen. Deze kunnen daardoor glad worden en dat is natuurlijk gevaarlijk tijdens het rijden.

bandengel

4. Gebruik eerder gel dan spray op je banden

Neem voor het onderhouden van je banden vaak eerder een gel dan een vloeibare spray. Hoewel beide type producten de banden een prachtige zwarte glans kunnen geven, blijven de vloeibare middelen vaak te lang vochtig waardoor het kan opspatten tegen de zijkant van de auto. Tijdens het rijden kan het zelfs op het raam terecht kan komen. Dit komt met name door het petroleum wat geregeld in de formule van goedkopere banden sprays zit. Gel is veel plakkeriger en dikker waardoor het goed blijft zitten tijdens het rijden na een wasbeurt. Het is vaak ook makkelijker om een gel gecontroleerd aan te brengen.

interieur-reinigen

5. Reinig je interieur met het juiste poets product

Gebruik voor het interieur van je auto altijd de juiste producten zoals een interieur-reiniger. Wanneer je een shampoo gebruikt op het interieur dat eigenlijk alleen voor de buitenkant van de auto bedoeld is zul je nare vlekken krijgen. Dit is met name slecht voor de bekleding en matten in de auto. Wees daarnaast altijd voorzichtig met het schoonmaken van je stuur en de versnellingspook. Het is mooi als deze glimmen maar wanneer ze glibberig zijn kunnen ze ongelukken veroorzaken. Interieur reinigers geven daarnaast vaak een mooie afwerking op je dashboard met een matte of juiste glanzende finish. Is je interieur van leer, gebruik dan het liefst een speciale reiniger en conditioner voor leer. Wees extra voorzichtig met het gebruik van schoonmaakmiddel op dunne stof zoals aan de binnenkant van het dak of op de raamposten. Boen daar vooral niet te hard.

 autoruit

6. Perfect schone ruiten

Wanneer je de ruiten van je auto gaat wassen, gebruik dan altijd een speciaal product geschikt voor glas. Daarnaast het liefst ook een microvezel doek speciaal voor ramen met dunnere vezels of wafelstructuur. Hiermee krijg je een perfect schoon en streeploos resultaat. Belangrijk wanneer je een spray gebruikt voor glas aan de binnenkant, spuit deze dan nooit direct op het raam maar altijd eerst op een doek. Hiermee vermijd je dikke druppels en ‘mist’ wat omlaag kan druipen op het dashboard.

veeg-vuil-voorzichtig-weg

7. Veeg vuil op je lak altijd voorzichtig weg

Wees voorzichtig met het wegvegen van zelfs het kleinste vuil op de lak van je auto. Zelfs een beetje stof, vogelpoep of wat vliegjes moet je eigenlijk nooit weghalen met een standaard papiertje van een keukenrol of iets dergelijks. Het lijkt onschuldig maar hierdoor krijg je snel kleine krasjes en ‘swirls’ in de lak. Wat erg goed werkt is om altijd een fles zogenaamde quick detailer spray of spray wax klaar te hebben liggen met een microvezel doekje om dit snel mee weg te vegen. Even kort sprayen en in één of twee zachte halen is het verdwenen en zo bescherm je de lak optimaal.

velgen-reinigen

8. Maak je velgen schoon met een velgenreiniger

Vaak is het makkelijk om tijdens een wasbeurt op de zondagochtend ook je spons even snel over je velgen te halen. Maar net als de ramen is het voor je velgen eigenlijk beter om een speciale velgenreiniger te gebruiken. Velgen worden namelijk geregeld warmer dan de lak van je auto en vangen meer vuil tijdens het rijden en remmen, zoals remstof. Een velgenreiniger werkt vaak krachtiger en maakt de velg veel makkelijker schoon dan een auto shampoo. De velgenreiniger is daarentegen vaak juist weer te agressief om te gebruiken op de lak van je auto. Het is zelfs aan te raden om twee aparte emmers te gebruiken, één voor je velgen en één voor al het lakwerk, hetzelfde geldt ook voor doeken of washandschoenen. Een van de belangrijkste auto schoonmaaktips van ons is om eigenlijk nooit hetzelfde poetsproduct op alle onderdelen van de auto te gebruiken.

lak-check

9. Dubbelcheck je lak na het waxen

Loop na een wax beurt altijd nog even je hele auto na. Controleer de auto op plekjes die je mogelijk per ongeluk vergeten bent te waxen of uit te poetsen en werk deze alsnog bij. Ook als het ergens juist net iets te dik lijkt te zitten, smeer het dan zachtjes nog even uit met een microvezeldoek. Hierdoor krijg je een mooie egale bescherming en glans over je hele auto voordat de auto droogt.

gritguard-emmer

10. Zorg dat vuil in je emmer niet weer op je auto komt

Blijft tijdens het wassen je sop goed in de gaten te houden of het nog schoon genoeg is. Heb je wat meer te besteden dan raden we je aan om gebruik te maken van een vuil rooster. De meeste bekende detailing merken zoals bijvoorbeeld Meguiar’s en Auto Finesse verkopen speciale emmers met een vuil rooster. Dit rooster ligt op de boden van je emmer tijdens het wassen en houdt het sop langer schoon. Een vuil rooster is een duurzame investering en zorgt ervoor dat het vuil onderin de emmer blijft en niet opnieuw aan je doeken of handschoenen komt te zitten. Dit voorkomt krassen op je auto. Ook kan het handig zijn om een doorzichtige emmer te nemen zodat je goed kunt zien of je sop nog schoon genoeg is.

poets-niet-te-hard

Bonus tip: Poets nooit te hard

Bij schoonmaken denk je over het algemeen altijd snel aan hard schrobben en boenen. Maar probeer je juist aan te leren niet te hard te duwen wanneer je je auto schoonmaakt. Veeg juist rustig met je doek, spons, duster, of handschoen over de auto voor de beste resultaten. Met de juiste producten van goede kwaliteit hoef je eigenlijk nooit hard te schrobben om iets schoon te krijgen en zo voorkom je mogelijke krassen op je auto.

Dit waren onze 10 auto schoonmaaktips. Heb je vragen, opmerkingen of zelf nog goeie auto schoonmaaktips voor ons en andere autoliefhebbers, laat het dan weten in een opmerking hieronder of op sociale media.

Copyright © Autowax Totaal 2014 - 2021.