Categorie -Auto onderhoud

Wil je weten hoe je jouw auto het beste kunt wassen en onderhouden? Lees dan hier onze tips en tricks over auto onderhoud.

1
Alle bekende auto detailing merken
2
Je auto kleien, zo doe je dat!
3
Motor compartiment schoonmaken
4
Je autobanden onderhouden
5
Bekende car detailing termen
6
10 auto schoonmaaktips
7
Auto verkopen? 5 Tips voor een betere prijs

Alle bekende auto detailing merken

Een handig overzicht van de meest bekende auto poets en detailing merken.

Sonax

Sonax is een dochteronderneming van de Duitse Hoffman groep. In de jaren dertig leverde Hoffmann onder andere grondstoffen voor het metaal-poetsmiddel “Brasso” en kwam hierdoor met het plan om zelf zilver-poetsmiddel te maken onder de naam “Sonne”.

Toen hier later andere producten aan toegevoegd werden, waaronder auto wax, ging het bedrijf in 1950 verder onder de naam Sonax. Inmiddels staat Sonax bekend als een solide merk in de auto wereld met een groot scala aan verschillende gespecialiseerde producten. Tevens is Sonax de officiele leverancier en sponsor van het Red Bull Racing Team in de Formula 1.

Website: http://www.sonax.nl

Meguiars

Meguiars is een echt traditioneel Amerikaans familiebedrijf, momenteel onder leiding van Barry Meguiar. Het bedrijf is al actief sinds 1901 en ontwikkeld tegenwoordig ruim 300 verschillende auto detailing producten. In 1901 begon Frank Meguiar Jr. al met het polijsten van meubels in zijn garage en heeft Meguiars inmiddels uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke merken. Meguiars is ontzettend geliefd bij autoliefhebbers van over de hele wereld en staat bekend om producten van top kwaliteit.

Website: http://meguiars.nl

Turtle Wax

Het merk Turtle Wax is opgericht door de Amerikaanse ondernemer Ben Hirch in 1950 nadat hij tijdens een zakenreisje bij het “Turtle Creek” terecht kwam. Het harde schild van schildpadden inspireerde hem voor de krachtige bescherming van zijn producten. Het eerste en originele product van Turtle Wax heette dan ook ‘Turtle Wax Hard Shell’. De producten van Turtle Wax zijn te herkennen aan de vrolijke groene schildpad als logo, goede kwaliteit en betaalbare prijs.

Website: http://www.turtlewaxeurope.com

Poorboys World

Poorboys World staat bekend om zijn betaalbare en goede producten zonder spectaculaire verpakking of marketing. Poorboys World levert producten die makkelijk zijn in gebruik en een fantastisch resultaat geven tegen een goede prijs. Uniek aan de Poorboys producten is dat ze zowel in de zon als schaduw gebruikt kunnen worden. De producten zijn geschikt voor zowel de beginner als voor de doorgewinterde detailer.

Website: http://www.poorboysworld.com

Mothers Wax

Mothers Wax (in de VS ook wel Mother’s Polish) is een Amerikaans bedrijf dat is opgericht in 1973 nadat zij een revolutionair product hadden ontwikkeld om aluminium wielen te laten glimmen. Op verzoek van klanten voor meer producten is Mothers Wax destijds begonnen met de ontwikkeling van chrome en ruitenreinigers. Daarna volgde ook de bekende wax van hoge kwaliteit, die nu bekend staan als de California Gold Carnauba Paste Wax en SynWax.

Website: http://www.mothers.com

Dodo Juice

Dodo Juice is opgericht in 2007 door PJ en Dom, twee ondernemers die op een dag besloten wax te gaan maken en het helemaal anders te doen dan anderen. Dodo Juice is een uitbundig en origineel merk met een reeks aan exclusieve wax- en poetsproducten. Het bedrijf gebruikt uitsluitend ingrediënten van hoge kwaliteit en heeft daardoor vele prijzen gewonnen de laatste jaren.

Website: http://www.dodojuice.com

Monello

Monello produceert specialistische car care producten die door en voor autoliefhebbers worden bedacht en gemaakt. Het Italiaanse merk heeft een groot aanbod aan premium producten die zeker niet de goedkoopste zijn maar absoluut van een uitstekende kwaliteit zijn. Voor echte liefhebbers zijn de producten van Monello dan ook echt hun geld meer dan waard. De wax producten zijn geschikt voor alle laksoorten maar worden vooral geroemd om de verfijnde kwaliteit voor de wat zachtere autolakken die je vaak terug vind op Italiaanse auto’s.

Website: http://www.monello.nl

Gyeon Quartz

Gyeon is een recente en revolutionaire speler in auto detailing markt. Bekend om duurzame en innovatie producten op basis van technologie. Alle producten van Gyeon worden uitvoerig getest en staan bekend bij liefhebbers vanwege de unieke eigenschappen, zoals de enorm sterke coating.

Website: http://www.gyeonquartz.nl

Collinite

Hoewel de producten en unieke formule van Collinite al in 1912 gemaakt werden, is Collinite officieel opgericht in 1936 door Charles Collins. Sindsdien staat het bedrijf bekend om zijn zeer hoge kwaliteit autowax.

Website: http://www.collinite.com

Commandant

Commandant is een merk van Nederlandse bodem en onderdeel van het bedrijf Valma. Opgericht in de jaren 30 in Amsterdam en een echt begrip onder de echte autoliefhebbers. Commandant staat bekend of zijn effectieve producten tegen lakbeschadiging. herstel en krassen. Alle Commandant producten zijn vrij van siliconen en worden al jaren aanbevolen door lakfabrikanten als Akzo en Sikkens.

Website: http://www.commandant.nl

Valma

Valma is opgericht in 1926 en staat bekend om zijn hoge kwaliteit en grote aanbod aan car care producten. Valma heeft zijn roots in Amsterdam en was de eerste producent in car care producten in heel Nederland. Inmiddels is Valma onderdeel van Turtle Wax Inc. en daardoor gezamenlijk marktleider.

Website: http://www.valma.nl

Grit Guard

Grit Guard maakt speciale emmers met vuil roosters speciaal gemaakt voor het wassen van je auto. Deze handige emmers houden het vuil onderin de emmer en zorgen ervoor dat het niet weer op je doek of washandschoen beland, waardoor je het op je auto smeert. Vies was water met stof en vuil zorgt vaak voor krasjes op de lak die ook wel ‘swirls’ worden genoemd.

Website van de fabrikant: http://www.gritguard.com

Autoglym

Autoglym is een Britse producent van ‘car care’ producten. Het bedrijf is opgericht 1965 in het Engelse plaatstje Letchworth, dat ook wel bekend staat als de “Tuinstad”. Vanuit Letchworth worden de producten over de hele wereld verscheept en heeft het bedrijf inmiddels meer dan 100 verschillende producten op de markt. Autoglym werkt daarnaast nauw samen met raceteams, auto dealers en is de officiële hofleverancier voor het onderhouden van het wagenpark van het Engelse koningshuis.

Website van de fabrikant: http://www.autoglym.nl

Wil je meer tips over hoe je deze producten het beste kunt gebruiken om je auto te poetsen? Bekijk dan onze auto schoonmaaktips.

Je auto kleien, zo doe je dat!

Waarschijnlijk denk je bij het woord kleien als eerste aan iets wat je met je kleine neefje aan de keukentafel doet. Meestal begint zo’n ‘Play-Doh’ sessie met een aantal mooie gekleurde stukken en eindigt het in een bruine bal die de prullenbak in gaat. Bij het kleien van je auto gaat dat eigenlijk net zo! Door het kleien van je auto haal je vuil los van de lak waardoor de onderliggende kleur en glans juist weer terug komen.

Waarom je auto kleien?

Als je voor het eerst iemand een auto ziet kleien denk je al gauw; die is niet goed wijs. Het ziet er wat raar uit en het is een tijdrovend proces. Maar wanneer je voor het eerst het resultaat ziet ben je om. Vaak denken beginnende auto-poetsers dat een spiegelende glans puur door de wax komt; en hoewel wax zeker bijdraagt aan glans zul je pas echt een schitterende reflecterende lak krijgen wanneer je deze behandeld met klei. Met kleien krijg je vuil wat te lang aan de lak heeft kunnen hechten weer los voor een superschone en gladde lak. Bij AutoWax Totaal krijgen we vaak vragen van klanten over het verwijderen van vastgekoekt vuil zoals opgedroogde insecten, boomharst, vreemde zwarte spikkels en andere viezigheid dat er niet meer afgaat met wassen alleen. Vaak vragen klanten dan direct naar een sterk polijstmiddel terwijl je In de meeste gevallen dit ook prima kunt oplossen met klei. Een auto kleien is een stuk minder radicaal dan polijsten.

Wanneer en hoevaak?

Hoewel je schitterende resultaten krijgt met kleien is het eigenlijk een soort redmiddel om vuil van de lak los te krijgen dat er niet meer afgaat met een shampoo. Vaak kun je aan de lak met je blote hand al voelen dat het stroef en ruw aanvoelt. Ook kun je het ook aan de lak zien of het nodig is om te kleien. De lak is dan doffer en heeft minder kleur en glans. Dit komt omdat het vuil aan de lak gehecht is geraakt en daardoor de reflectie van het licht als het ware ‘blokkeert’. Vaak een auto kleien is iets wat je in principe wilt voorkomen omdat het in essentie een lichte manier van schuren is. Eigenlijk is een auto kleien dus iets wat je alleen moet doen als het echt nodig is, en niet bij iedere wasbeurt. De meesten kleien hun auto één of meerdere keren per jaar als nodig. Hoevaak je dit moet doen hangt sterk af van het gebruik van de auto, hoevaak je deze wast en of je deze beschermt met wax, en vooral waar je deze parkeert. Moet je bij iedere wasbeurt toch de auto kleien omdat deze onder het vastgeplakte ‘boomsap’ zit, denk dan bijvoorbeeld eens na over een andere parkeerplek ver van die boom vandaan.

vieze klei

Dit stuk klei heeft z’n werk gedaan, maar ook zijn beste tijd gehad!

Belangrijk tijdens het kleien

Gebruik veel glijmiddelen; dat wil zeggen, maak het oppervlakte goed nat met een detailer spray, spray wax of speciale ‘clay lube’. Zo voorkom je krassen en wrijving en komt het vuil makkelijker los. Na het kleien zijn de poriën van de lak helemaal open en is het altijd een goed idee om hierna de auto goed in de wax te zetten ter bescherming. Carnauba wax hecht bijvoorbeeld direct aan de autolak en zo pak je de mooie glans van het kleien als het ware in.

Welke auto klei is geschikt?

Er zijn verschillende merken detailing clay op de markt. Als je je auto voor het eerst gaat kleien dan zijn de klei sets een echte aanrader. Hier zit vaak een ruime hoeveelheid klei in, een microvezel doek en een detailer spray om het oppervlak vochtig mee te houden. Meestal voor een schappelijke prijs en je kunt er vrij lang mee doen. Het hangt een beetje af van de vervulling van de auto, maar meestal heb je ongeveer 20 tot 40 gram klei nodig per auto. Soms kun je een stuk klei ook goed hergebruiken door deze een paar keer goed dubbel te vouwen en te kneden.

Zo gebruik je klei:

  • Zorg eerst dat de auto goed gewassen is voordat je gaat kleien zodat al het losse vuil al van de auto af is.
  • Maak een stuk klei soepel door het een paar keer te kneden en maak er een soort plat pannenkoekje van in de palm van je hand.
  • Maak het oppervlak goed nat met een detailer spray of spray wax zodat de klei soepel kan glijden.
  • Ga vervolgens met de klei en een vlakke hand over de lak en maak rechte bewegingen heen en weer. Begin rustig en draai vooral geen cirkels.
  • Je zult merken dat de klei eerste stroef over de lak gaat en na een tijdje steeds soepeler. Dat betekend dat het vuil loskomt en hecht aan klei.
  • Duw vooral niet te hard, maar laat de klei het werk doen.
  • Klei de auto stap voor stap en behandel paneel voor paneel. Zorg dat ten alle tijden het oppervlak goed nat is en neem het paneel af met een doek wanneer je klaar bent met kleien.
  • Wanneer de klei vies wordt kun je deze dubbelvouwen en kneden totdat je weer een schoon stuk hebt. Is het stuk klei helemaal verzadigd, dan wordt het tijd om een nieuw stukje te pakken.
  • Laat het stuk klei niet op de grond vallen en gooi het weg wanneer dit wel is gebeurd. Je wilt immers niet met zandkorrels over je lak heen schuren.
spiegelende autolak

Met klei krijg je de spiegelende glans in je lak weer helemaal terug.

Wist je dat je ook prima oppervlakten als glas, velgen, spiegels en metalen delen kunt kleien? Met name op de ramen van je auto en voor het verwijderen van remstof op je velgen werkt het perfect.

Motor compartiment schoonmaken

Het is misschien niet direct het eerste waar je aan denkt bij ‘auto wassen’. Maar als er één schoonmaak klus is die veel voldoening geeft, dan is het wel het motor compartiment schoonmaken! Er zijn speciale producten op de markt om de motorruimte van je auto grondig te reinigen, te ontvetten en te beschermen. Ben je van plan ook een keer de boel grondig aan te pakken onder de motorkap? Dan geven wij je graag een aantal tips.

 

1. Bescherm de electronica tegen water

Voordat je begint met schoonmaakmiddelen en water; plak altijd eerst alle electronica onder de motorkap goed af met bijvoorbeeld plastic tassen, tape en plastic boterham zakjes. Om storingen te voorkomen na het schoonmaken moet je stekkertjes, open bedrading, de ECU computer en bijvoorbeeld de dynamo goed inpakken. Een beetje water op deze onderdelen is geen ramp, maar richt bijvoorbeeld niet de hogedrukspuit vol op de dynamo. Met name sensors kunnen er gevoelig zijn voor ‘dressing’ producten. Heb je een openluchtfilter? Pak deze dan ook even goed in met een plastic zak afgedicht met tape.

2. Doe gelijk even een grondige check

Ook al ben je misschien geen techneut. Nu je toch de klep open hebt, kun je direct even alle onderdelen controleren of je geen gekke dingen ziet! Denk aan losse stekkertjes, de staat van de rubberen slangen, het koelwaterpeil, ruitensproeier vloeistof, oliepijl etc. Als je wat moet bijvullen en je morst een beetje, dan kun je het straks gelijk makkelijk wegspoelen.

Motor compartiment reinigen

Motor compartiment van een Nissan Pixo in het sop!

3. Spuit alles eerst goed schoon met water

Voordat je met allerlei middelen aan de slag gaat. Spuit de boel eerst goed schoon met water. Het is geen probleem om een hogedrukspuit of tuinslang op de motoronderdelen te richten. Zorg er alleen wel voor je dat je niet te lang op één plek blijft spuiten. Houdt de straal in beweging en maak deze niet te krachtig. Anders ‘stuw’ je het water in plekken waar het niet hoort. Op deze manier spoel je alvast mooi het losse vuil weg. Maak het daarna even vlug een beetje droog anders kunnen de reinigingsmiddelen in de volgende stap teveel verdunnen door het water.

 

4. Gebruik een krachtige reiniger

Speciale engine cleaning producten zijn krachtige reinigers en ontvetters special voor gebruik onder de motorkap. Spuit deze royaal op alle onderdelen in het motor compartiment en vooral goed in de hoekjes en gaatjes. Werk het product vervolgens stevig in met een borstel of kwart zodat het middel goed overal tussen kan komen. Er zijn speciale “Engine cleaning” producten te koop. Maar je kunt ook een ‘all purpose cleaner’ gebruiker zonder deze teveel te verdunnen met water.

Spuit vervolgens alles weer goed schoon met water. Zie je nog steeds viezigheid zitten? Herhaal dan de vorige stap eventueel nog een keer. Poets het reinigende middel ook goed met een doek rondom slangetjes en schroefjes. Het kan best even duren voordat je alles schoon hebt, en het is zeker geen snelle klus.

abs pomp schoonmaken

‘Voor en na’. Alle vettigheid is van de ABS pomp af en al het plastic weer mooi zwart.

 

5. De puntjes op de spreekwoordelijke i

Wanneer je klaar bent met schoonmaken, kun je voor het beste resultaat nog een even het motorruim nabehandelen. Veel detailing merken verkopen speciale “Engine Dressing”. Deze geeft glans en bescherming aan plastic en rubber en maakt je schoonmaak beurt helemaal af tot in de details.

Je kunt eventueel als laatste stap nog de metalen onderdelen extra oppoetsen met een chrome polish en plastic kapjes en rubberen slangen nabehandelen met een detailing product voor plastic.

Vergeet niet na afloop ook alle afgeplakte onderdelen weer vrij te maken en verwijder alle tape en afplak plastic. Let op; de producten (met name de dressing) kunnen ook wat gaan smeulen wanneer je de auto voor het eerst start na de reiniging. De dressing kan bijvoorbeeld op het uitlaatspruitstuk terecht zijn gekomen en verdampen zodra deze warm wordt. Schrik dus niet wanneer je wat rare geurtjes of damp opmerkt tijdens de eerste rit. Mocht je toevallig een openluchtfilter  in je auto hebben, dan kun je deze eventueel ook direct even schoonmaken en opnieuw olieën.

engine dressing

‘Voor en na’. De engine dressing laat de plastic onderdelen weer glanzen als nieuw.

 

Het eindresultaat verschilt van auto tot auto en natuurlijk krijg je bijvoorbeeld verroeste onderdelen er niet weer bovenop. Maar met deze stappen en producten ziet alles er in ieder geval weer tip top uit. Bekijk ook onze andere schoonmaak tips.

Je autobanden onderhouden

De banden van je auto kun je een beetje zien als je schoenen… je maakt er een hoop kilometers mee, ze moeten comfortabel zitten, er netjes uitzien en op den duur zullen ze nu eenmaal gaan slijten. Zo kunnen er scheurtjes ontstaan in het rubber, zal het profiel gladder worden en weersinvloeden zullen de kleur van de band aantasten. Maar hoe weet je nou of je autobanden echt aan vervanging toe zijn of dat ze gewoon even een opknapbeurtje nodig hebben?

Gelukkig zijn er een hoop handige dingen die je kunt doen om je banden te controleren en ze zo lang mogelijk mee te laten gaan. Bij AutoWax Totaal hebben geven je een paar handige tips.

Zo kun je je autobanden onderhouden:

 

Onderhouden en voeden

Om je banden goed te verzorgen is het van belang dat je ze beschermt tegen uitdroging, UV-straling, vuil en vroegtijdig slijtage van het rubber. Eigenlijk al vanaf het moment dat je een nieuwe auto of set banden hebt moet je ze goed onderhouden zodat ze lang meegaan. Bij banden die slecht worden onderhouden zie je vaak kleine barstjes ontstaan in het rubber en krijgt de band een doffe ‘roestige’ kleur. Dit zorgt voor onnodige en vroegtijdige slijtage. Je voorkomt dit door je banden regelmatig te behandelen met een goede bandenspray of bandengel. Deze producten voeden het rubber, geven de band een mooie zwarte glans en beschermen het rubber tegen de zon en weersinvloeden. Een fles banden gel of spray gaat vaak lang mee, is makkelijk te hanteren en beschermd de band tot wel weken lang.

 

autoband-profiel


Slijtage en vervanging

Afhankelijk van het aantal kilometers dat je maakt met je auto, zal op den duur bij elke band het profiel gaan slijten. Hierdoor krijg je minder grip op de weg wat natuurlijk gevaarlijk kan worden. Zeker bij slecht weer kan dit tot een slippartij leiden. Controleer je banden dus regelmatig op slijtage. Wanneer het profiel op je band namelijk een diepte heeft van minder dan 1,6mm zul je deze moeten vervangen. Wettelijk komt je auto daarmee namelijk niet meer door een APK keuring. De meeste garages zullen je adviseren om bij 2mm profieldiepte de band al te vervangen, wat zeker niet overdreven is. Ook raadt men over het algemeen aan, na ongeveer 6 jaar de band te vervangen, ongeacht de profieldiepte. Bij een auto onderdelen winkel of garage kun je vaak gemakkelijk een schuifmaat kopen om de profieldiepte mee op te meten. Bedenk bij het meten dat de binnenkant van de band eerder slijt dan de buitenkant, omdat deze meer contact met de weg maakt. Meet de profieldiepte dus op meerdere plaatsen om er zeker van te zijn dat er overal voldoende profiel op de band zit.

 

Bandenspanning

De bandenspanning in de gaten houden is erg belangrijk. Een zachte band kan namelijk eerder tot een klapband leiden. Toch kan het lastig zijn om dit zelf goed in te schatten en te meten. Om dit te doen koop je een bandenspanningsmeter of rij je langs een tankstation waar je de banden vaak ook kunt meten (gratis of tegen een vergoeding) en kan oppompen. Ook doe je dit alleen wanneer de banden nog koud zijn (wanneer je hooguit 5km gereden hebt en dus niet na een lange rit). De juiste bandenspanning voor je autobanden kun je vaak in het instructieboekje van de auto of aan de binnenkant van de tankklep vinden. Vergeet bij het controleren van de bandenspanning niet om ook het reservewiel mee te nemen in de check.

Bekende car detailing termen

Als het wassen en onderhouden van je auto meer je hobby is dan een noodzakelijk kwaad, kom je al snel terecht in de fascinerende wereld van ‘car detailing’. Waar de “wasstraat” een verboden woord is, en je niemand met een simpele emmer en spons de auto ziet wassen. Nee, professionele detailers zijn tot in perfectie bezig om hun auto te onderhouden, te laten glimmen en te beschermen. Alles met de hand of machinaal, maar altijd met zorgvuldig oog voor detail.

Als je als leek wilt beginnen met ‘car detailing’ en je een eerste shampoo, washandschoen en wax hebt aangeschaft, dan raak je al snel verdwaald in de ‘vakjargon’. Bij AutoWax Totaal hebben we speciaal voor jou een aantal van deze technische (en veelal Engelstalige) bekende car detailing termen op een rij gezet, zodat je als ‘noob’ al snel mee kunt praten met de pro’s! :)

 

 

 

Water Beading

Beading

Wanneer er een wax of sealant laag op de autolak is aangebracht, geeft deze de auto een beschermende en waterafstotende laag. Zo glijdt vuil makkelijker van de auto en zijn toekomstige wasbeurten een eitje. “Water beading” of “water sheeting” is het effect dat ontstaat wanneer water in plaats van op de lak blijft liggen als een ‘plas’, er als individuele druppeltjes op blijft dwarrelen en er gemakkelijk vanaf zal glijden. Vaak is dit een teken dat de coating of beschermende laag op de lak goed is een aangebracht en z’n werk doet.

 

Layering

Meerdere sealant- of waxlagen over elkaar heen aanbrengen noemt men ook wel layering. Sommige detailers claimen dat dit extra bescherming en glans geeft, terwijl anderen juist menen dat het de glans vervaagt en het een ‘mythe’ is dat het extra bescherming zou bieden.

 

Wash Mitt

Een “Wash Mitt” is een washandschoen met microvezels, ideaal voor het grondig wassen van je auto. De Wash Mitt is handiger in gebruik dan een doorsnee spons omdat je meer controle hebt en het vuil beter insluit. De washandschoenen zijn in tegenstelling tot een spons ook makkelijk uit te wassen in de wasmachine. Je hebt ze in vele soorten en maten, waaronder zelfs washandschoenen gemaakt van zacht schapenwol.

 

Marring

Marring ontstaat vaak na het verkeert of te ruw kleien en behandelen van de lak, en zijn in feite hele fijne krasjes in de blanke laklaag. Vaak met een lichte polijst of cleaner makkelijk te verwijderen, maar het is natuurlijk beter om dit te voorkomen. Dit doe je door tijdens het kleien de lak goed vochtig te houden met veel ‘glijmiddelen’. Bijvoorbeeld met behulp van een goede clay lube of detailer spray. Voorkom ook het drogen van de auto met een zeem en gebruik eerder een speciale droogdoek.

 

 

Swirls Autolak

Swirls

Tijdens het wassen of poetsen van de auto is er altijd een kans op krassen aanwezig. Bij een wasstraat is deze kans het grootst, maar ook bij het werken met de hand kan dit gebeuren. Vaak door het maken van ronde, draaiende bewegingen met je spons of handschoen over de lak, kunnen er ‘gekrulde’ micro krasjes ontstaat die de lak dof doen ogen op termijn. Deze ronde krasjes noemt men ook wel Swirls, die je vooral ziet bij oudere niet gepolijste lakken.

 

 

pH-neutraal

Veel schoonmaakmiddelen die in het huishouden worden gebruikt zijn te ‘zuur’ of juist te ‘alkalisch’ voor gebruik op autolak. Dat komt voornamelijk door een te hoge of te lage pH-waarde. Een echte professionele car detailer zal je altijd aanraden om een speciale auto shampoo te gebruiken. Auto shampoo’s zijn namelijk vaak pH-neutraal (een pH-graad van 7 of 8) waardoor deze de autolak en/of waxlaag niet aantast. Hoe lager de pH-graad hoe zuurder een middel is, en hoe hoger, hoe ‘alkalischer’ het middel. Een te hoge- of juist te lage pH-waarde kan schadelijk zijn voor de lak op termijn. Een voorbeeld van een product met een extreem lage waarde is accuzuur. En een voorbeeld van een product met een extreem hoge waarde is bleekmiddel. Maar zelfs een afwasmiddel of standaard allesreiniger, is eigenlijk niet geschikt voor het wassen van de auto.

 

Standtijd

Met de standtijd doelt men op de tijd dat een wax of sealant aanwezig blijft op de lak. Als je het hebt over bijvoorbeeld een standtijd van 3 maanden bij wax. Dan blijft deze wax 3 maanden lang bescherming en glans bieden op de auto. Zo hebben vaste en vloeibare waxen vaak een lange standtijd en een spray wax blijft vaak maar tot enkele weken zitten.

 

Lubricant

Een lubricant is een glijmiddel voor het laten afglijden van vuil op de lak, of het soepel laten glijden van klei over de lak tijdens het kleien. Ook veel quick detailer sprays bevatten lubricant zodat je de lak niet snel zal beschadigen wanneer je er met een doek of pad overheen gaat.

 

Booster

Een booster is een product dat een bestaande wax- of sealant laag op de lak een ‘boost’ geeft. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde detailer sprays of een quick spray wax, die je waxlaag ondersteuning geven tussen was- of waxbeurten door, zodat de waxlaag langer stand zal houden.

 

Dual Action Polisher

DAP

DAP is kort voor “Dual Action Polisher”. Een handzame polijstmachine die door veel particulieren en detailing professionals gehanteerd wordt om lak te polijsten, en zo krasjes weg te werken. Polijsten met de hand geeft vaak niet het gewenste resultaat en kan extreem vermoeiend en tijdrovend zijn. Een DAP kan het polijsten een stuk makkelijker en sneller maken.

 

Ken jij als pro zelf nog bekende car detailing termen die we aan deze lijst moeten toevoegen, laat het ons weten! Dan voegen we deze graag toe.

10 auto schoonmaaktips

Zie jij in je auto meer dan alleen een vervoersmiddel om van A-naar-B te komen? Voor autoliefhebbers zoals jij: deze top 10 auto schoonmaaktips in een handig overzicht. Met deze 10 auto schoonmaaktips heb je de basis voor de perfecte doe-het-zelf wasbeurt met de juiste producten.

schone-doeken

1. Gebruik altijd schone doeken

Was je auto altijd met frisse doeken en zelfs meerdere schone doeken per wasbeurt. Het klinkt overdreven, maar wanneer je bijvoorbeeld oude vieze poetsdoeken gebruikt, kan het vuil op de doeken losweken en krassen veroorzaken op de lak van je auto. Met name bij doeken van slechte kwaliteit blijft het vuil vaak op het oppervlakte van de doek achter waardoor de kans op krassen groter wordt. Het beste kun je zelfs een washandschoen gebruiken waar het vuil vaak wat dieper in gaat zitten, en het niet aan het oppervlak over je autolak zal schuren. Ook heb je met een washandschoen meer controle dan een doek of spons.

het-juiste-sop

2. De juiste shampoo voor de juiste klus

Gebruik altijd een goede auto shampoo. Zeker wanneer je een wax laag op je auto sterk wilt houden, gebruik dan nooit zeep of een goedkope shampoo, maar juist een speciale auto shampoo die zachter is voor de lak. Wanneer je de wax laag juist wilt verwijderen om de auto te strippen kun je juist prima een goedkopere standaard auto shampoo gebruiken. Deze zijn over het algemeen wat ‘agressiever’ waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik echter nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep. Deze producten zijn vaak niet geschikt voor autolak en zullen de lak op termijn beschadigen. Een speciale auto shampoo is zachter (pH-neutraal) en beter voor de lak.

automatten-schoonmaken

3. Was je matten gewoon met een sopje

Was je vloermatten gewoon met zeep en water of eventueel met een speciale tapijtreiniger. Andere ‘speciale’ producten zijn vaak vettig. Deze laten de mat misschien mooi glimmen maar geven daarnaast vaak ook af op de onderkant van je schoenen wat vervolgens op je gas en rem pedalen terecht kan komen. Deze kunnen daardoor glad worden en dat is natuurlijk gevaarlijk tijdens het rijden.

bandengel

4. Gebruik eerder gel dan spray op je banden

Neem voor het onderhouden van je banden vaak eerder een gel dan een vloeibare spray. Hoewel beide type producten de banden een prachtige zwarte glans kunnen geven, blijven de vloeibare middelen vaak te lang vochtig waardoor het kan opspatten tegen de zijkant van de auto. Tijdens het rijden kan het zelfs op het raam terecht kan komen. Dit komt met name door het petroleum wat geregeld in de formule van goedkopere banden sprays zit. Gel is veel plakkeriger en dikker waardoor het goed blijft zitten tijdens het rijden na een wasbeurt. Het is vaak ook makkelijker om een gel gecontroleerd aan te brengen.

interieur-reinigen

5. Reinig je interieur met het juiste poets product

Gebruik voor het interieur van je auto altijd de juiste producten zoals een interieur-reiniger. Wanneer je een shampoo gebruikt op het interieur dat eigenlijk alleen voor de buitenkant van de auto bedoeld is zul je nare vlekken krijgen. Dit is met name slecht voor de bekleding en matten in de auto. Wees daarnaast altijd voorzichtig met het schoonmaken van je stuur en de versnellingspook. Het is mooi als deze glimmen maar wanneer ze glibberig zijn kunnen ze ongelukken veroorzaken. Interieur reinigers geven daarnaast vaak een mooie afwerking op je dashboard met een matte of juiste glanzende finish. Is je interieur van leer, gebruik dan het liefst een speciale reiniger en conditioner voor leer. Wees extra voorzichtig met het gebruik van schoonmaakmiddel op dunne stof zoals aan de binnenkant van het dak of op de raamposten. Boen daar vooral niet te hard.

 autoruit

6. Perfect schone ruiten

Wanneer je de ruiten van je auto gaat wassen, gebruik dan altijd een speciaal product geschikt voor glas. Daarnaast het liefst ook een microvezel doek speciaal voor ramen met dunnere vezels of wafelstructuur. Hiermee krijg je een perfect schoon en streeploos resultaat. Belangrijk wanneer je een spray gebruikt voor glas aan de binnenkant, spuit deze dan nooit direct op het raam maar altijd eerst op een doek. Hiermee vermijd je dikke druppels en ‘mist’ wat omlaag kan druipen op het dashboard.

veeg-vuil-voorzichtig-weg

7. Veeg vuil op je lak altijd voorzichtig weg

Wees voorzichtig met het wegvegen van zelfs het kleinste vuil op de lak van je auto. Zelfs een beetje stof, vogelpoep of wat vliegjes moet je eigenlijk nooit weghalen met een standaard papiertje van een keukenrol of iets dergelijks. Het lijkt onschuldig maar hierdoor krijg je snel kleine krasjes en ‘swirls’ in de lak. Wat erg goed werkt is om altijd een fles zogenaamde quick detailer spray of spray wax klaar te hebben liggen met een microvezel doekje om dit snel mee weg te vegen. Even kort sprayen en in één of twee zachte halen is het verdwenen en zo bescherm je de lak optimaal.

velgen-reinigen

8. Maak je velgen schoon met een velgenreiniger

Vaak is het makkelijk om tijdens een wasbeurt op de zondagochtend ook je spons even snel over je velgen te halen. Maar net als de ramen is het voor je velgen eigenlijk beter om een speciale velgenreiniger te gebruiken. Velgen worden namelijk geregeld warmer dan de lak van je auto en vangen meer vuil tijdens het rijden en remmen, zoals remstof. Een velgenreiniger werkt vaak krachtiger en maakt de velg veel makkelijker schoon dan een auto shampoo. De velgenreiniger is daarentegen vaak juist weer te agressief om te gebruiken op de lak van je auto. Het is zelfs aan te raden om twee aparte emmers te gebruiken, één voor je velgen en één voor al het lakwerk, hetzelfde geldt ook voor doeken of washandschoenen. Een van de belangrijkste auto schoonmaaktips van ons is om eigenlijk nooit hetzelfde poetsproduct op alle onderdelen van de auto te gebruiken.

lak-check

9. Dubbelcheck je lak na het waxen

Loop na een wax beurt altijd nog even je hele auto na. Controleer de auto op plekjes die je mogelijk per ongeluk vergeten bent te waxen of uit te poetsen en werk deze alsnog bij. Ook als het ergens juist net iets te dik lijkt te zitten, smeer het dan zachtjes nog even uit met een microvezeldoek. Hierdoor krijg je een mooie egale bescherming en glans over je hele auto voordat de auto droogt.

gritguard-emmer

10. Zorg dat vuil in je emmer niet weer op je auto komt

Blijft tijdens het wassen je sop goed in de gaten te houden of het nog schoon genoeg is. Heb je wat meer te besteden dan raden we je aan om gebruik te maken van een vuil rooster. De meeste bekende detailing merken zoals bijvoorbeeld Meguiar’s en Auto Finesse verkopen speciale emmers met een vuil rooster. Dit rooster ligt op de boden van je emmer tijdens het wassen en houdt het sop langer schoon. Een vuil rooster is een duurzame investering en zorgt ervoor dat het vuil onderin de emmer blijft en niet opnieuw aan je doeken of handschoenen komt te zitten. Dit voorkomt krassen op je auto. Ook kan het handig zijn om een doorzichtige emmer te nemen zodat je goed kunt zien of je sop nog schoon genoeg is.

poets-niet-te-hard

Bonus tip: Poets nooit te hard

Bij schoonmaken denk je over het algemeen altijd snel aan hard schrobben en boenen. Maar probeer je juist aan te leren niet te hard te duwen wanneer je je auto schoonmaakt. Veeg juist rustig met je doek, spons, duster, of handschoen over de auto voor de beste resultaten. Met de juiste producten van goede kwaliteit hoef je eigenlijk nooit hard te schrobben om iets schoon te krijgen en zo voorkom je mogelijke krassen op je auto.

Dit waren onze 10 auto schoonmaaktips. Heb je vragen, opmerkingen of zelf nog goeie auto schoonmaaktips voor ons en andere autoliefhebbers, laat het dan weten in een opmerking hieronder of op sociale media.

Auto verkopen? 5 Tips voor een betere prijs

Als je van plan bent je auto te verkopen dan wil je natuurlijk dat je hier nog zoveel mogelijk poen voor terug krijgt. Het is geen geheim dat een schone en frisse auto kan bedragen aan een hogere verkoopprijs. Het kan lonen om hem voor een bezichtiging nog even goed te wassen en te poetsen. Maarja… hoe doe je dat het best?

Ga je je auto verkopen? 5 Tips voor een betere prijs doormiddel van een ‘simpele’ wasbeurt:

 

1. Neem de tijd om hem goed te wassen

Het klinkt als een open deur, maar het liefst wil je natuurlijk eigenlijk geen tijd en onderhoud meer steken in een auto die je weg gaat doen. Toch loont het om hem vlak voor de verkoop nog even grondig te wassen en te poetsen. Zonde misschien van je voorraad poets en schoonmaak middelen? Joh, dit verdien je dubbel en dwars terug wanneer je auto een verpletterende indruk achterlaat bij de verkoop!

schoonmaken-voor-verkoop

2. Werk ook de banden en kunststof onderdelen bij

Gebruik vlak voor de bezichtiging en verkoop even wat bandenzwart en een middel om eventuele kunststof onderdelen schoon te maken. Deze producten blijven vaak geen maandenlang zitten, maar zijn niet duur en geven net die finishing touch die je nodig hebt voor de verkoop. Zelfs een tijdelijke diepzwarte glans op de banden of dof en versleten kunststof paneel kan deze er laten uitzien als nieuw. Nog beter is het natuurlijk om dit regelmatig te doen in plaats van alleen vlak voor de verkoop.

 

 

3. Herstel doffe lak en krassen

Het polijsten en het herstellen van krasjes in de lak kan zeker bij een wat oudere auto tijdrovend en intensief werk zijn. Toch controleren kopers vaak de lak op (zichtbare) krasjes en je zult je verbazen hoeveel je met een goede polijst beurt nog kunt herstellen. Ook met een wax laag kun je de krassen wat ‘verbloemen’ om je auto aantrekkelijker te maken voor de verkoop. Het herstellen van een doffe oude autolak kan een wereld van verschil maken in de verkoopprijs.

 

4. Laat je velgen glimmen

Heeft jouw auto een mooi 4-paar velgen heeft? Dan is dat natuurlijk top voor de verkoop om deze nog even te laten glimmen. De velgen op een auto zijn echte aandachtstrekkers voor potentiële kopers. Zorg ervoor dat deze glimmen als nooit tevoren bij de verkoop en je zult zien dat de deal zo gemaakt. Een goede velgenreiniger is vaak niet duur en kan je velgen zonder veel moeite weer in top staat brengen.

spray-doek

5. Laat je auto lekker ruiken!

Soms is je auto net je eigen huis! Wanneer je bijvoorbeeld vaak rookt in je auto of regelmatig dieren meeneemt, kan je auto een na verloop van tijd een ‘eigen geur’ krijgen. Misschien ben jij er inmiddels aan gewend, maar voor een mogelijke koper kan dit een enorme afknapper zijn. Wanneer er bijvoorbeeld jarenlang gerookt is in de auto, kan het bijna onmogelijk zijn om deze geur er uit te krijgen. Toch zijn er genoeg producten op de markt om je interieur weer fris te laten ruiken. Dit wordt vaak vergeten, maar een frisse geur kan een enorm positief effect hebben op de verkoop. Maskeer dus niet alleen de geurtjes even snel met een tijdelijke luchtverfrisser, maar gebruik een goed product om de auto weer permanent lekker te laten ruiken.

 

Ook hier telt: voorkomen is beter dan genezen. Ook al ben je niet direct van plan om je auto te verkopen, zorg dan altijd voor goed en regelmatig onderhoud. Dat loont uiteindelijk altijd op het moment van verkoop.

Copyright © Autowax Totaal 2014 - 2021.